Turundusstrateegia upgrade ehk 3 head uudist turundajale

Globaalne kroonviiruse pandeemia on tugevalt mõjutanud maailmamajandust, aga loomulikult ka kohalikke ettevõtteid, organisatsioone ja meie inimesi. Ühel pool on kulude kokkuhoiu eesmärgil või klientide puudusel reklaamieelarved kokku kuivanud või sootuks haihtunud. Vastukaaluks on sektorid, kus suurenenud nõudluse ja ülekoormuse tõttu ei suudeta kõiki tellimusi täita. Turundajatele on see väljakutsete rohke aeg.

Arusaadavalt oleme kõik pidanud tegema ümberkorraldusi, et kliendid saaks soovitud teenuse või kauba kätte. Ummistunud tarneahelad ja inimeste vähenenud sissetulekud on sundinud meid olema loovad. Olukorraga kohanemisest on saanud meie kõigi leivanumber.

Turundus­strateegia upgrade ehk 3 head uudist turundajale

Kriisisituatsioonis on paratamatu, et turundusplaani tuleb pidevalt üle vaadata ja muutunud olukorraga vastavusse viia. Nii nagu asjad näivad täna, ei ole need enam homme. Järgmiseks vaatlemegi kolme suuremat diginihet, millega tasub pandeemiajärgsel turundusjuhil ja -spetsialistil kriisiaegset või -järgset turundusplaani uuendama asudes arvestada.

1. Suur hüpe digimaailma, kust tagasiteed enam ei ole (heas mõttes)

Paljude turundajate silmis on digi kinnistanud end kõige prominentsema ja elutähtsa kanalina. Lockdownid, reisipiirangud ja distantsinõuded on pannud kliendid ja ärid ootamatusse olukorda. Peaaegu, et kõigega tuleb nüüd hakkama saada läbi digitaalsete kanalite. Hea uudis on aga see, et digi jääb ka peale kriisi domineerima ja vastupidist arvata pole põhjust.

Kulutused reklaamile erinevates digisektorites näitasid väga korralikku tõusu. Mobiilireklaami kasv oli erinevatele andmetele tuginedes kuni 71% (PubMatic Quarterly Mobile Index, 2020). Suurimate võitjate seas on kahtlemata videomängude sektor, mis kasvas 80% (MediaRadar, 2020). Muljetavaldava languse tegi läbi nn traditsiooniline meedia. Maailma üks suurimaid välireklaami ettevõtteid JCDecaux raporteeris 2020. aasta teises kvartalis 63% kukkumist võrreldes käibega eelneva aasta samal perioodil.

Ettepanek: Kasvata uues turundusplaanis digi, sisu ja sotsiaalmeedia turunduse osatähtsust.

On vähe neid igapäevaseid teenuseid, mis veel täna pole digikanalite vahendusel kättesaadavad. Koos kaubamajade ja meelelahutajatega kolisid eelmisel aastal veebi isegi joogaringid ja rahvatantsutrennid. Kui me kunagi arvasime, et on asju, mida veebi vahendusel teha ei saa, siis tänaseks oleme endale jäädavalt vastupidist tõestanud. Ja see meeldib meile. Siit ka järgmine hea uudis…

2. Virtuaalsed sündmused on tulnud selleks, et jääda

Turundusstrateegia koostamisel või selle ajakohastamisel oled suure tõenäosusega pidanud läbi kaaluma, kuidas korraldada kliendiüritusi, tooteesitlusi, firmaüritusi, seminare, konverentse või pakkuda meelelahutust oma töökollektiivile. Covid19 kriis on meedia- ja ürituskorralduse valdkonda igaveseks muutnud. Kui küsida tegusalt üritusturundajalt, milline on tänastes trendides valitsev märksõna, vastaksid kõik nagu ühest suust — hübriidüritused. Lausa 97% turundajatest on kindlad, et hübriidüritused on tulnud selleks, et jääda (Evolution of Events Report, 20/21) ja nende osatähtsus tulevikus kasvab veelgi. MarketingProfs’i uuringust tuleb välja, et koguni 80% veebikasutajatest eelistaks vaadata kvaliteetset live-striimi ettevõtte blogile või sotsiaalmeedia sirvimisele.

Tänapäevased hübriidüritused kombineerivad elemente üritusturundusest ja live-televisioonist, olles paljuski üles ehitatud nagu telesaated. Digiüritus avab hulga uusi võimalusi. Näiteks ei ole vaja piirduda sündmuspaiga mahupiirangutega vaid kaasata saab tuhandeid osalejaid üle maailma.

Virtuaalsed üritused

Virtuaalse ürituse ja online-ülekande tellija huvitub vägagi sellest, et osalejad ei kaoks piltlikult öeldes kööki võileibu tegema ega unustaks end sotsiaalmeediasse scrollima. Seetõttu püüavad ürituste korraldajad selgelt vältida ühesuunalist kommunikatsiooni ja näevad suurt vaeva, hoidmaks auditooriumi tähelepanu. Selleks on soovitav kaasata publik sisuloome protsessi ning pakkuda võimalusi tagasisidestamiseks ja arvamuse avaldamiseks. Ka Eestis on tänaseks juba hulk tegijaid, kes väga oskuslikult kasutavad erinevaid publiku kaasamise tööriistu ja arendavad välja uusi interaktiivseid formaate.

Ettepanek: Online-üritused või live-striimid annavad hea võimaluse pakkuda veebikasutajatele asjakohast videosisu ja meelelahutust, kaalu loovate sündmusturunduse lahenduste lisamist oma kommunikatsiooni- ja turundusplaani.

3. on õige aeg läbi mõelda oma digikeskkondade kasutusmugavus

Oli üsna ootuspärane, et e-kaubandus teeb liikumispiirangute tõttu läbi suure arengu. Need kaupmehed, kel seni pole olnud võimalust oma digitaalset esindatust lõpuni välja arendada, on nüüd olukorras, kus tuleb kiirkorras tegutseda. Samal ajal on digilahenduste kasutuselevõtt tarbijate seas teinud mõnel pool kaheksa nädalaga läbi sama suure arengu kui eelnevalt viie aastaga. Muljetavaldav on fakt, et eelmise aasta esimeses kvartalis tegid 13 miljonit ladina-ameeriklast oma elu esimese e-ostu. (Visa, Latin America Business Stories)

Selles valguses tõuseb edaspidigi ülioluliseks teemaks kasutajakogemus — digilahenduste kasutusmugavus, platvormide lihtne ja loogiline ülesehitus, informatsiooni kättesaadavus, online-teenuste ja klienditoe kvaliteet. Suur osa kasutajatest teevad, võimalik, et sundolukorras, oma esimesi samme digimaailmas või e-kaubanduses. Iga turundaja kätes on, kas kliendid saavad mugava ja kasutajasõbraliku kogemuse osaliseks või sooritavad ostu konkurendi juures.

Ettepanek: Mõtle läbi ja paranda veebilehe kasutajakogemust ning leitavust otsingumootorites.

Kokkuvõtteks

On kindel, et peale kõiki neid katsumusi on ühiskond taas tugevam, jõukam ja näljasem kui kunagi varem. Võidavad aga need brändid ja turundajad, kes selleks uueks normaalsuseks õigel ajal valmis on. Kui oled koostamas uut turundusplaani või läbi vaatamas oma turundusstrateegia alustalasid, lähtu põhimõttest digital first. Kui Sinu turundada on väikese või keskmise suurusega ettevõte, on üsna tõenäoline, et digi pakub Sulle suuremat vabadust ja paindlikkust nii müügi- kui brändikommunikatsiooni planeerimisel kui kliendi- ja firmaürituste läbiviimisel.

Kui näed, et saame Sulle kasulikud olla, võta meiega kindlasti ühendust aadressil hello@hundredagency.eu ja lepime kokku videokõne, et mõtteid vahetada.