Sotsiaalmeedia turundus toob kõige rohkem kasu eesmärgipäraselt planeerides

Mida pead oma äris oluliseks? Kas müüginumbrite kasvu? Või bränditeadlikkust? Digitaalsetel platvormidel, eelkõige sotsiaalmeedias, vahetub täna info nii kiirelt, et oma toote või teenuse müümiseks tulebki esmalt ettevõtte tuntust kasvatada ja hoida. Arvestades kahe viimase pandeemia-aastaga kaasa tulnud muutusi, on digitaalne turundus tõusnud populaarsemaks kui kunagi varem, sest see on inimestele kättesaadavaim meedium.

Selleks, et saavutada konkurentsieelis, kasvatada bränditeadlikkust, ja jõuda oma sõnumiga võimalikult suure osani klientidest, tuleks appi võtta korralik sotsiaalmeedia turundusplaan. Käime alljärgnevalt koos läbi, mida üks strateegiliselt läbimõeldud sotsiaalmeedia turundus endast kujutab ja milliseid nutikaid tööriistu õnnestunud turunduseks kasutada.

Sotsiaalmeedia turundus

Eelista kvaliteeti kvantiteedile

Korralik sisu loeb. Kui sinu Facebooki või Instagrami postitus on liiga ühekülgne ja mitte kuidagi sinu sihtgruppi kaasav, siis tõenäoliselt ei saa sa sotsiaalmeedias turundamisest mitte kuidagi kasu. See, kui tihedalt sa pildis oled, ei pruugi olla nii oluline, kui see, millega sa pildis oled. Õigesti ajastatud bänner, postitus või teemaviide võib tuua aga just täpselt sellise tähelepanu, mida vajad. Lisaks heale ajastusele ja sihtgrupi tundmisele on oluline kasutada ka õigeid kanaleid. Küsi endalt, kas sinu potentsiaalne klient on tõesti TikToki kasutaja, olgugi et see kanal on hetkel populaarne? Ehk saad eesmärgile lähemale hoopis Facebooki lehe või reklaami loomisega? Väidetavalt on 2021. aasta populaarseim sotsiaalmeedia kanal turundamiseks endiselt Facebook, koondades enda alla rekordilised 2,7 miljardit kasutajat üle maailma.

Näide sotsiaalmeedia turundustegevuse planeerimisest:

Oletame, et oled väikese autoremonditöökoja omanik. Reeglina on sinu klientideks väljakujunenud sihtgrupp, mehed ja naised vanuses 40+, pereinimesed, omavad Facebooki kontosid, kuid Instagram, Twitter ja TikTok jäävad neile kaugeks. Oletame ka, et valmistud rehvivahetusteks juba varakult ja soovid seda oma praegustele ja tulevastele klientidele teada anda, et teenust just sinu juurest tellitaks. Kuna tegu on hooajalise kampaaniaga, on klient vaja kätte saada kiiresti. Lisaks on sinu eelarve väikeettevõtjana piiratud. Kuidas end sotsiaalmeedias reklaamiksid? Kas viskad reklaami igasse kanalisse laiali ja loodad, et näkkab? Või keskendud kanalitele, kus sinu sihtgrupp päriselt aktiivne on?

Kõige tõenäolisemalt on sinu sotsiaalmeedia turundusplaan sellisel juhul edukaim vaid Facebook’i kanalis, kus saad kasutada reklaamide sihtimise võimalust. Lisaks saad enda kampaania promomiseks kasutada orgaanilist sisu–jagada postitusi, story’sid, luua rehvivahetustega seotud probleemide lahendamiseks Facebook’i leht või grupp ja näha, kes konkreetselt sinu kampaaniast huvi tunnevad. Seejärel saad kasutada remarketing võimalusi uute kampaaniate turundamiseks sotsiaalmeedias. Igasse sotsiaalmeedia kanalisse reklaami tehes oleksid tasu eest ehk tähelepanu saanud, kuid reaalne klient oleks kinni püüdmata jäänud. Reklaamimiseks kulutatud raha raisus ja eesmärk täitmata.

Optimeeri, optimeeri, optimeeri

Digitaalne turundus, kuhu kuulub ka sotsiaalmeedia turundus, on saanud olulisemaks kui kunagi varem. Forbes toob ka välja asjaolu, et aeg, mil Facebookis ja Instagramis kasutati passiivseid “post and ghost” tegevusi, on möödas. Sinu jälgijad ootavad, et sa astuksid nendega dialoogi. See tähendab aga, et kõik eelnevad tegevused–copy, visuaalid, teemaviited, promoraha jne–peaksid olema läbimõeldud ja valmis. Lisaks peaksid olema kursis muutuvate trendidega, et klienti mitte kaotada. Kõik see tähendab, et sotsiaalmeedias turundamiseks peab olema aega. Kuid mõistagi on tänapäevane elutempo kiire ja veel kiirem. Kuidas tagada oma ettevõtte edukus sotsiaalmeedia platvormidel, kui nendele sisu tootmine on täiskohaga töö?

Võimalusi aja säästmiseks on mitmeid:

  1. Uuri ise infot ja püsi toimuvaga kursis. Visuaalide mõõdud, postitamise võimalused ja ajastamised leiad erinevatelt platvormidelt nagu www.canva.com, www.later.com jne. Eelseadistamine aitab oluliselt sinu aega säästa ja nii saad oma kanalites sisu jagada ka siis, kui viibid kontorist ja ekraanist eemal.
  2. Küsi neilt, kes teavad paremini. Milleks leiutada jalgratast? Tänapäeval leidub nii vabakutselisi, kui ka agentuurina tegutsevaid spetsialiste, kelle tööks on teada digiturunduse erinevaid külgi ja leida sulle optimaalseim lahendus.

Kokkuvõtteks:

Mõtle läbi iga kampaania eesmärk, levik ja võimalik tulem. Sotsiaalmeedia turundus on üsna mitmekülgne sõnapaar. Võimalusi ja tehnikaid brändi­teadlikkuse ja seeläbi ka müügi suurendamiseks on nii palju, et kõige õigemat valikut teha tundub esialgu võimatu. Õnneks leidub abistavaid platvorme ja teenusepakkujaid, kes sinu elu pisut lihtsamaks muudavad.

Alati tasub ka liigendada sinu ärile olulised tegevused väiksemateks osadeks, et nende põhjal moodustada juba spetsiifiline sotsiaalmeedia turundusplaan, olenevalt sinu ettevõtte vajadustest. Siinkohal mõtle järgnevatele küsimustele:

  • Mis on sinu sõnum?
  • Kes on sinu sihtgrupp?
  • Millises kanalis sinu sihtgrupp/sihtgrupid peamiselt liigub/liiguvad?
  • Kas sinu toode/teenus on hooajaline?
  • Milline on sinu ressurss? Kas oled valmis panustama professionaalsesse koostööpartnerisse või võtma ise korralikult aega, et sotsiaalmeedia turundustegevusi planeerida ja uurimustööd teha?

Kui oled leidnud rahuldavad vastused eelnevatele küsimustele, on edasine juba pisut lihtsam.

Kui leiad, et võiksime sinu järgmise kampaania loomisel usaldusväärne abiline olla, võta meiega ühendust hello@hundredagency.eu ja lepime kokku kohtumise või video vahendusel jutuajamise.