Sajaga loovaid mõttevälgatusi, hea idee täiuslikuks lihviks

Sajaga loovaid mõtte­välgatusi, hea idee täiuslikuks lihviks

Selleks, et oma reklaamkampaaniaks või toote/teenuse promoks loovaid lahendusi leida ei pea ilmtingimata olema loomeinimene. Küll aga eeldab hea tabamusega ja hästi teostatud mõte loovat lähenemist.

Tehnikaid, kuidas kuldmune kinkiv võiduhani ehk maailma parim idee teiste seast välja sõeluda, on sadu. Toome sinuni mõned mõtted, kuidas see loovidee välja arendada ja kaua kootud kaunikesele viimane lihv anda.


Kontseptsioon: kuidas tabada 100% idee keskpunkti?

Sajaga loovaid mõtte­välgatusi, hea idee täiuslikuks lihviks

Hea idee ei tule niisama. Sa tead, et oled võitnud Heureka jackpoti kui kõhus keerlevad elevusest liblikad ja tahaksid juba esimesele ettejuhtuvale oma geniaalsusega eputada. Kuid ei julge. Äkki ongi nii hea mõte, et varastatakse ära. Selle, et oled (kasvõi ainult oma peas) lagedale tulnud hea ideega, ütleb sulle esialgu ära kõhutunne, mis lähtub teatud kogemustest.

Sa tunned ära kui sind haaranud mõte on naljakas, tabav, samastub sihtrühmaga ja paneb päid mõtlikult või hoopis muheledes kaasa noogutama. Siis tasub oma ideed mõttekaaslastega põrgatada, uurida turgu ja määratleda loovlahenduse sihtrühm ning reklaamikanalid. Kui esialgne ahhaa-moment on heaks kiidetud, jääb üle vaid kõik ära vormistada.


Kompositsioon: 100 korda mõõda, üks kord lõika

Mõtle oma visuaal hoolikalt läbi

Mõtle oma visuaal hoolikalt läbi. Mida sa reklaamid? Kellele? Leia kogu kompositsiooni olulisim fookuspunkt ja too see kõige selgemini välja.

Eriti oluline on silmapaistvus digikanalites, kus inimene hoomab päeva jooksul meeletul hulgal informatsiooni ja meelde jääb sellest vaid murdosa. Siiski, on viise, kuidas keset kirevate bänner­reklaamide virr-varri oma disain koheselt märgatavaks teha.

Saad jälgida disaini kompositsiooni puhul:

  • Elementide suurust
  • Värvigammat
  • Elementide kuju
  • Sügavust

Tähtis on leida visuaalsete elementide puhul kontrastsust, et fookust paremini välja tuua. Lisaks tasub paigutusel üleüldiselt jälgida kuldlõiget ja kolmandiku reeglit, et vaatleja suunaks oma pilgu disainil esimesena täpselt sinna, kuhu sina ta juhatanud oled.

Kõik need võtted oma sõnumi visuaalseks edastamiseks võivad muidugi ajada pea korralikult ringi käima. Eriti, kui sinu põhiline tegevusala ei ole graafiline disain või illustreerimine. Kohati tundub, et lihtsam meetod sadade ettekirjutiste meeldejätmise asemel on kasutada vaid üht – välistamist ehk mida mitte teha?

Tranadeivõikuihalb

Häid näiteid halbadest disainidest koondab kokku kodumaine näoraamatugrupp Tramaivõi­kuihalbdisain/reklaam. Kuigi suures osas jääb seal kohalikele spetsialistidele ette kehvasti valitud font, silmakriipiv värvigamma või naljakas trükiviga, on mõned leiud oma olemuselt isegi head. Paaril juhul on need grupis üles riputatud teemaviite alla #halbhalbhalbhea. Selline anti-disain on viimasel ajal populaarsust koguv liikumine, mis on justkui vastuseisuks karmidele graafilise disaini reeglitele, mis pärsivad loovust. Seetõttu on ka uusima põlvkonna, Z-generatsiooni esteetika, varasematest niivõrd palju eristuvam ja piire murdvam.

Olgu, kuidas on. Kas sinu eelistuseks saab täpsete mõõtmete järgi seatud Fibonacci jada või lähed julge ja eristuva anti-disaini teed, ole oma valikus kindel. Vajadusel tee mitu kavandit, võrdle disaine ja võimalusel testi sihtrühmas. Kui kompa paigas, võiks seda toetada rabavalt hea copy.

Kommunikatsioon: hea slogan ütleb 100 sõna asemel ühe rea

Nagu ülalpool mainitud, on inimeste tähelepanuvõime järjest rohkem hajutatud. See tuleneb suurest info üleküllusest ja suutmatusest seda korralikult läbi filtreerida. Copywriterid ja muud sõnavõlurid teavad juba aastaid, et näiteks välimeedia plakatile ei tasu kirjutada teksti, mille lugemine võtab kauem kui 8 sekundit.

Copywriterid ja muud sõnavõlurid teavad juba aastaid, et näiteks välimeedia plakatile ei tasu kirjutada teksti, mille lugemine võtab kauem kui 8 sekundit

Oma sihtrühma huvi peab haarama kiiresti, et nad sinuga jääksid. Ka siis kui tegu pole välimeedia reklaami, vaid digiformaadiga, mida on teoreetiliselt võimalik kauem lugeda. Selleks, et lühikese ajaga täpselt märki tabada, on hea minna tagasi kontseptsiooni loomise juurde, mil määratlesid ära oma kliendi ja tuumikidee. Nende abil paned paika, mis kanalitesse sa teksti lood ja kuidas selle üles ehitad.

Sotsiaalmeedias võib sisuloome olla tavapärasest familiaarsem, humoorikam ja kõnekeelne, olenevalt sinu brändi kõnetoonist. Kuigi, lisaks läbimõeldud ja kavalale tekstile tuleb sotsiaalmeedias arvestada ka AI-ga, mis hoolikalt tekste analüüsib ja sinu loodut algorütmide abil ette- või tahapoole paigutab. Veel enam, teatud digikanalites ei olegi huumor üldse kohane, kuigi vahel ajab see suunurgad mõnusalt üles. Ettevõtte kodulehel teenuste- või tootekirjeldustes võib see tunduda ebaprofessionaalne või koguni vigane.

Lisaks peaks tekst toetama disaini poolt loodud kontseptsiooni. Pane need kokku ja vaata, kas sinu kunstiteost meenutav visuaal sobib humoorika kalambuuriga? Kui jah, siis suurepärane! Kui ei, tasuks edasi mõelda. Asjakohane copy, käsikäes disainiga, seob kuldaväärt idee tervikuks ja annab sellele viimase vajaliku lihvi.

Koostöö: Hundred annab endast 100%

Nagu lubatud, kirjeldasime just sajaga erinevaid tehnikaid, kuidas loovideed ära vormistada. Võtab silme eest üsna kirjuks, eks? Kui tead, et sinu väärt mõtte ellu viimine käib üksinda üle jõu, usalda see meie kätte. Ja kui tunnedki juba, et sinu järgmise reklaamiidee teostamisel võiks meie olla väärt partner, võta meiega ühendust hello@hundredagency.eu ja lepime kohtumise kokku.