Kodulehe analüüs näitab, kuidas leht tulusamalt ärieesmärke täitma panna

Olgu veebileht uhiuus või aastaid vana, on siiski tähtis, et veeb oleks ilus nii väljast kui seest. Olulised on nii disain kui ka tehniline lahendus. Less is more ja single page tüüpi kodulehed näevad küll stiilsed välja, kuid pahatihti ei arvestata need tehniliste nõuetega, mis digiturundusteenuste osutamisel olulist rolli mängivad. Veebilehe juures tuleks arvestada ühe lihtsa printsiibiga—veebileht tuleb arendada nii kasutaja kui ka otsingumootori jaoks.

Veebilehe ehitamisel kasutaja jaoks tuleb silmas pidada märksõnu nagu lihtsus, praktilisus, informatiivsus, kasutajasõbralikkus. Otsingumootori jaoks on aga tähtsad lehe kiirus, menüü sügavus, vahelehtede arv, sisu pikkus, teksti liigendamine, piltide olemasolu, optimeerimine ja metainformatsioon. Need on vaid mõned märksõnad millele saad vastuse läbi veebilehe analüüsi ja tehnilise auditi.

Kodulehe analüüs näitab, kuidas leht tulusamalt ärieesmärke täitma panna

Kodulehe U/X analüüs

Kui Sul ei ole probleemi lehekülastatavusega aga tundub, et konversioonimäär on madal ja päringute arv väike, on õige aeg kodulehe analüüs läbi viia. Analüüsi raames keskendume kolmele põhilisele tegevusele:

  • Visuaalne hinnang
  • Google Analytics
  • Kasutajateekonna monitooring

Visuaalse hinnangu käigus vaatleme kodulehe läbi algusest lõpuni. Otsime vastuseid küsimustele, kas info on loogiliselt paigutatud, kas klienditeekond lehele sisenemisest kuni eesmärgi täitmiseni on läbi mõeldud, kas infot on piisavalt, kas CTA ehk üleskutse tegevusele on selge ja arusaadav, kas tekstid on korrektselt ja loogiliselt üles ehitatud.

Google Analyticsis olev info hulk on suur ja kuldaväärt. Samaaegselt saame kätte nii üldisema helikopterivaate lehe toimimisest aga ka äärmiselt detailse informatsiooni, mis aitab meil mõista, kuidas külastaja veebilehele jõuab, mida seal teeb ja tegemata jätab.

Mõned näitajad mida soovitame jälgida:

  • Mis kanalist tulevad külastused, päringud ja müügid?
  • Milline neist kanalitest on kõige efektiivsem?
  • Mis on lehe konversioonimäär ja keskmise ostu suurus?
  • Kuidas töötavad erinevad seadmed (arvuti, mobiil, tahvel)?
  • Milline on uute ja korduvkülastuste suhe?

Kasutajateekonna monitooring on suurepärane võimalus mõistmaks kliendi käitumist kodulehel. Analüüsimisel kasutame kolme meetodit. 1) Videosalvestuse abil saame jälgida kliendi teekonda lehele sisenemisest kuni sealt väljumiseni—kuidas ta infot tarbib, milliseid vahelehti ja millises järjekorras loeb. 2) Click ja heat map-id annavad detailse ülevaate, millised on populaarsemad kohad kuhu külastaja klikib ja kuidas vahelehti kasutatakse. Saame vastused ka sellele, kas loetakse vaid esimesi ridu või keritakse lehe lõpuni välja. 3) Küsimustike abil saame veebikülastaja käest otsest tagasisidet, ehk mis on kliendi arvates lehel hästi ja mis halvasti.

Kodulehe tehniline audit

Selleks, et koduleht oleks otsingumootoris paremini leitav, tuleb see lisaks kaunile disainile ka tehniliselt õigesti ehitada. Kodulehe audit annab põhjaliku ülevaate Sinu veebi tagatoast. Saame infot lehe kiiruse, katkiste linkide, metainformatsiooni ja tekstide pikkuste optimaalsuse kohta. Nii nagu maja ehituses tuleb enne ehitada tugev vundament ja alles siis paigaldada kaunid katusekivid ja aknad, tuleb samamoodi läheneda ka turunduses. Enne kui investeerida digiturundusse on hea eelnevalt kodulehe “vundament” korda teha.

Kodulehe tehniline audit

Üha rohkem kliente eelistavad nö single page kodulehti aga SEO seisukohast on need pigem halvad, sest otsingumootori jaoks on sisu ning vahelehtede arv endiselt äärmiselt olulised. Näiteks kui soovid hiljem asuda Google Ads märksõnareklaame tegema, siis struktureeritud veebilehed, kus teenused asuvad eraldi vahelehtedel ja on unikaalse URL-iga, saavad Google’i poolt ka parema kvaliteediskoori. Parem skoor tagab sulle ka madalamad klikihinnad. Mida vähem ühe kliki eest maksad, seda rohkem saab sama eelarve eest kodulehe külastusi ja sealt edasi juba päringuid ja müüke. Seega panustab õigesti planeeritud veebi struktuur kasutajasõbralikkusesse ja tagab Sulle edumaa digiturunduses.

Kodulehe auditi raames toestame ka märksõnaanalüüsi. Selleks kaardistame esmalt ära kõik valdkonna olulisemad märksõnad ja märksõna fraasid. Seejärel vaatleme, millised on antud märksõnade positsioonid tänase seisuga ja võrdleme positsioone olulisemate konkurentidega. Konkurendianalüüs võimaldab näha, millistel positsioonidel on Sinu veebileht võrreldes teistega ja kuidas need tasakaalud ajas muutuvad.

Märksõnade analüüs

Märksõnaanalüüsi lõppeesmärk on jõuda märksõnade kõige parema valikuni, et saaksime turunduses keskenduda õigetele märksõnadele. Fookuses tasub hoida need märksõnad, millel eelkõige on suurem otsingumaht, sest kui töö tulemusena saame selliste märksõnadega otsingumootoris esilehele, saame ka kodulehe külastatavust kasvatada. Näiteks, kui Sinu põhilise märksõna otsingumaht ühes kuus on alla 10-ne, tasub kaaluda alternatiivsete märksõnade otsimist. Sest isegi kui oled otsingumootoris esimesel kohal märksõnaga mille otsingumaht on olematu, ei ole sellest Sinu äritulemustele erilist kasu.


Kokkuvõte—võta meiega ühendust ja räägi oma väljakutsetest

Kui Sa ei ole kindel kas Sinu koduleht on piisavalt hästi otsingumootoritele optimeeritud ning kas keskendud õigetele märksõnadele, siis võta meiega julgelt ühendust ja arutame võimalikke koostöökohti. Tuleviku turundus­tegevuste planeerimisel on oluline, et oleksid teadlik oma veebilehe tehnilisest seisukorrast ja arengupotentsiaalist. Selle ülevaate annab Sulle kodulehe tehniline audit.

Kui kodulehe külastatavus ei ole Su jaoks hetkel probleem aga näed, et madala konversioonimäära tõttu genereerib leht liiga vähe päringuid, siis saame abiks olla kodulehe U/X analüüsiga.

Saada meile päring läbi kontaktvormi või kirjuta hello@hundredagency.eu