Google Ads või SEO?

Võib kindlalt öelda, et Google Ads reklaamid ja SEO (otsingumootoritele optimeerimine) mängivad mõlemad olulist rolli eduka ettevõtte turunduses. Kui aga valida, siis kumba oleks mõistlikum investeerida? Kas eelistada Google Ads’i või panustada SEO’le. Selles blogis vaatame lähemalt mõlema kanali võimalusi, otstarvet, plusse ja miinuseid.

Google Ads või SEO

Google Ads reklaamid

Google Ads reklaamikeskkond on suurepärane tööriist, mis võimaldab läbi erinevate sisuliigi kampaaniate jõuda uute klientideni või läbi taasturundamise hoida kliente kursis oma tegemistega. Google Ads sobib hästi kui tahad oma eesmärkideni jõuda kiiresti. Reklaamide eest makstakse tasu üldjuhul siis kui keegi Sinu reklaamil klikib, kuid display ja video reklaame annab seadistada ka nii, et tasu võetakse kuvamiste või vaatamiste pealt. Olenevalt sellest, milline on sinu kampaania idee ja eesmärk, valitakse ka vastav taktika turunduskanalite seadistamisel. Google’i reklaamide 3 peamist reklaami­võimalust ongi search, display ja video. Vaatame neid veidi lähemalt.

Võimalused ja otstarve

  • SEARCH (märksõnareklaam) – Google Search reklaam võimaldab kõnetada konkreetset huvi üles näidanud kasutajat. Kui klient otsib midagi Google’i otsingumootoris, kuvatakse talle tulemuste lehe üla- ning allosas makstud reklaame. See sobib hästi kodulehe liikluse kasvatamiseks, päringute ja müügi suurendamiseks.
  • DISPLAY (bännerreklaam) – Google Display võimaldab jõuda väga suure auditooriumini. Sina saad ise valida, kellele, kus ja milliseid reklaame näidatakse. Kanal sobib hästi nii brändi teadlikkuse kasvatamiseks kui ka päringute ja müügi suurendamiseks.
  • VIDEO (YouTube videoreklaam) – YouTube on populaarsuselt teine otsingumootor, seega on see võrratu kanal oma fännibaasi suurendamiseks ning toodete ja teenuste promomiseks läbi videosisu. Videoreklaam võib olla 5-sekundiline, aga vajadusel ka kuni 1 minuti pikkune. Erinevaid tehnilisi sisuformaate on kokku 6, seega on kanal piisavalt paindlik ja annab mitmeid võimalusi oma reklaamide presenteerimiseks. YouTube sobib hästi usaldusliku ja tähendusrikka suhte loomiseks brändi ja kliendi vahel.

Plussid ja miinused

  • Kampaaniaid on võimalik suhteliselt kiiresti seadistada, mis annab võimaluse teha kiireid otsuseid ja jooksvaid muudatusi.
  • Search otsingureklaamidega saad kohe Google esilehele.
  • Üldjuhul maksad reklaamide eest vaid siis kui keegi nendel klikib.
  • Omad ise kontrolli kellele, millal ja kui kaua Sinu reklaamid nähtavad on.
  • Kui otsustad reklaamid peatada on nähtavus kadunud; search reklaamide puhul kaotad oma positsiooni Google’i esilehel ja kodulehe külastuste arv langeb päeva pealt.
  • Valesti seadistatud reklaamidega ei jõua õige sihtgrupini ja eelarve võib olla kulutatud tarbetult.

SEO turundus

Järjepidev töö otsingumootoritele optimeerimisega tagab paremad positsioonid Google’i otsingumootoris. SEO tööd jagunevad suures pildis kaheks: onsite ja offsite tegevused. Lihtsustatult võib öelda, et esimene pool kujutab endas sisulisi ja tehnilisi töid, mis teostatakse kliendi kodulehel, teisel juhul jällegi toimetatakse väljaspool kodulehte. Enne SEO töödega alustamist teostatakse üldjuhul veebilehe tehniline audit ja märksõnade analüüs. SEO audit annab hea ülevaate sellest, mis on täna Sinu lehel hästi ja mis halvasti. Auditi tulemuseks on väärtuslikud andmed, mille põhjal saab kodulehel sisse viia vajalikud parandused. Märksõna analüüsi käigus kaardistatakse olulised valdkonna märksõnad, millega oleks kõige mõistlikum otsingumootoris esile tulla.

Just nimelt mõistlik, sest kui valida märksõna mille otsingumaht ühes kuus keskmiselt on 10 või koguni 0, siis selle optimeerimisele ei tohiks väga suur rõhku panna. Eelkõige tasub optimeerida koduleht suurte otsingumahtudega märksõnadele ja valida lisaks mõned alternatiivsed nö long tail keyword’id, mille otsingumaht on väiksem. Mida suurem on otsingumaht seda raskemini tulevad tulemused aga seda magusamad on ka viljad. Seega, õige taktika leiab kesktee ja keskendub nii suure- kui väikesemahulistele märksõnadele.

Google Ads või SEO

Võimalused ja otstarve

  • Onsite – Google’i jaoks on väga oluline, milline on Sinu koduleht ja mis seal toimub. Ühtmoodi vajavad tähelepanu tekstide pikkused, tekstide liigendamine, piltide olemasolu, piltide optimeerimine, siselingid, regulaarne sisu uuendamine (uued vahelehed, blogi), metainformatsioon.
  • Offsite – Teine oluline pool on backlinkide olemasolu. Mida rohkem ja mida tugevamate positsioonidega saitidelt Sinu kodulehele viidatakse, seda usaldusväärsemaks muutub veebileht ka Google’i algoritmide silmis.

Plussid ja miinused

  • Mida rohkemate märksõnadega otsingumootoris esile tuled, seda suurem on tõenäosus meelitada klient just oma lehele.
  • Kui ükskord juba on head positsioonid saavutatud, siis need tulemused jäävad mõneks ajaks tugevalt püsima.
  • Olenevalt küll märksõnade strateegiast, kuid üldjuhul on heade tulemuste saavutamine pikem protsess ja võib aega võtta paar kuud kuni aasta. Sõltuvalt sellest, kui suur on valitud märksõnade puhul konkurents.

Kokkuvõte

Google Ads ja SEO peaksid olema iga ettevõtte digiturunduse osa. Kui vähegi võimalik, siis soovitame kasutada mõlemat paralleelselt, sest üks toob tulemused “täna” ja teine “homme”. Samas tuleb arvestada, et veebilehe optimeerimine ei ole võluvits iga ettevõtte jaoks. Kui valdkonna märksõnadel on väga väiksed otsingumahtud või juba ollakse kõikide oluliste märksõnadega esilehel kõrgetel positsioonidel, siis ei ole mõistlik suurt osa turunduseelarvest SEO peale arvestada. Kui näed, et saame Sind Google Ads reklaamide või SEO turundusega aidata, siis kirjuta julgesti hello@hundredagency.eu